Bestaande bouw

Als u zich goed hebt geïnformeerd en alle voors en tegens hebt afgewogen, kunt u op zoek gaan naar een huis. Hiervoor kunt u terecht bij een van de vele Nederlandse makelaars in de grensstreek die Duits onroerend goed aanbieden, maar u kunt natuurlijk ook bij een Duitse makelaar binnenstappen.

U zult zien dat de prijzen in Duitsland lager liggen dan in Nederland. Laat u hierdoor echter niet het hoofd op hol brengen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het in Duitsland heel gebruikelijk is om bij verhuizing de keuken mee te nemen. Ook een gastank kan persoonlijk eigendom zijn of eigendom van een leasemaatschappij. Woningen die (nog) niet zijn aangesloten op de riolering, dienen een “Kläranlage” (septic tank) te hebben die voldoet aan de huidige Duitse eisen. Verder is het belangrijk na te gaan of de straat waar het pand aan ligt volledig is aangelegd of op korte termijn opnieuw zal worden aangelegd. In Duitsland is het gebruikelijk dat aanwonenden meebetalen aan deze aanleg.

Deze zaken kunnen een huis een stuk duurder maken, maar zijn van de andere kant natuurlijk weer goede onderhandelingspunten.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…