Hypotheek

Hypotheek en bijkomende kosten

Tot voor kort gingen Duitse banken niet verder dan een financiering van 80% van de koopsom. Doordat Nederlandse geldverstrekkers tot 125% van de executiewaarde dan wel 100% van de stichtingskosten financieren, nemen Duitse banken deze norm de laatste tijd steeds vaker over.

De hoogte van de te verkrijgen hypotheek is mede afhankelijk van de waarde van het onroerend goed. In Nederland is het gebruikelijk dat een makelaar de waarde van het onroerend goed vaststelt. In Duitsland wordt de waarde in de meeste gevallen vastgesteld door de hypotheekinstelling zelf.

Veel Duitse hypotheekverstrekkers vragen de koper een zogeheten “Selbstauskunft” in te vullen. Dit is een verklaring waarin de kopende partij wordt verzocht om zijn persoonlijke financiële situatie in beeld te brengen. Er moet informatie worden verstrekt over de bestaande hypotheek, leningen en andere financiële verplichtingen en het eigen vermogen waarover men kan beschikken. Daarnaast dient men de gebruikelijke stukken te overleggen zoals inkomstenbescheiden, een legitimatiebewijs en een taxatierapport.

Bij de meeste Duitse hypotheekvormen is er sprake van een aflossingsdeel (“Tilgung”) over de gehele hypotheek. Aflossingsvrije hypotheken, zoals in Nederland veel voorkomen, kent men in Duitsland niet. De mogelijkheid om belastingvrij vermogen op te bouwen in een kapitaalverzekering (KEW) gaat in Duitsland niet op. Op de expiratiedatum kan over het rendement (Duitse) inkomstenbelasting geheven worden.

De rente in Duitsland is in de regel lager dan bij Nederlandse banken. Uw hypotheek is echter niet per definitie goedkoper dan in Nederland omdat u aflossing betaalt over de gehele hypotheek. U bouwt wel veel meer eigen vermogen op, omdat uw hypotheek geheel wordt afgebouwd.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…