Auto

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • u verkoopt uw voertuig met Nederlands kenteken en koopt hiervoor in de plaats een (nieuw of tweedehands) voertuig met Duits kenteken;
  • u laat uw voertuig keuren bij een “TÜV-station” en vraagt na goedkeuring een Duits kenteken aan.

Indien u ervoor kiest uw voertuig te verkopen en een nieuw voertuig op Duits kenteken te kopen, kunt u zowel in Duitsland als in Nederland terecht. In Nederland zijn in de grensstreek verschillende dealers te vinden die een nieuw voertuig op Duits kenteken kunnen afleveren. Zeker als u uw voertuig met Nederlands kenteken wilt inruilen, kan dit een voordeel zijn.

Maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen bij een Duitse dealer binnen te stappen.

Indien u ervoor kiest uw huidige voertuig met Nederlands kenteken te laten keuren en hiervoor een Duits kenteken aan te vragen, kunt u contact opnemen met het dichtstbijzijnde “TÜV-station” waar een “Vollabnahme” (uitgebreide keuring voor afgifte van een kenteken) kan worden uitgevoerd. Zodra het voertuig is goedgekeurd, krijgt u de keuringspapieren en kunt u bij het “Strassenverkehrsamt” van de “Kreis” waar u gaat wonen een kenteken aanvragen.

Zodra u dit kenteken hebt, kunt u het voertuig afmelden bij de RDW. Hierna dient het voertuig één keer in de twee jaar te worden gekeurd. Dit kan net als in Nederland bij verschillende aanbieders, u bent niet gebonden aan een “TÜV-station”.

In Duitsland bestaat de mogelijkheid een zogeheten “Wunschkennzeichen” aan te vragen, waarbij u de letters en cijfers die na de code voor de “Kreis” komen zelf kunt kiezen. Een “Wunschkennzeichen” kunt u online reserveren voordat u naar het “Strassenverkehrsamt” gaat en kost enkele tientjes extra.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…