Erfpacht

In Duitsland is het nog vrij normaal dat er huizen worden aangeboden die zijn gebouwd op grond die in erfpacht is gegeven (“Erbbaurecht”). Veel Nederlandse hypotheekverstrekkers zijn hier echter niet happig op, waardoor de financiering van een pand dat op erfpachtgrond staat een probleem kan vormen. Zorgt u er dus voor dat u van tevoren weet hoe uw hypotheekverstrekker tegenover erfpacht staat.

Een erfpacht loopt in de regel gedurende meerdere decennia tot een eeuw. De grond is meestal van de kerk, maar dit is niet altijd het geval.

Voor de grond dient jaarlijks een bedrag te worden afgedragen, de “Erbbauzins”, welke normaal 3% – 5% van de waarde van de grond bedraagt. De waarde van de grond kan periodiek opnieuw worden bepaald. Hiervoor bestaat echter geen vastgestelde termijn. Zorgt u ervoor dat u op de hoogte bent van de looptijd, de hoogte van de “Erbbauzins” en de termijn waarop de waarde opnieuw wordt bepaald voor u overgaat tot koop van het huis dat op erfpachtgrond staat. Zo kunt u nare verrassingen voorkomen.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…