Rijbewijs

Als u in het buitenland (binnen de EU) woont en uw rijbewijs is verlopen, is het niet mogelijk een nieuw Nederlands rijbewijs aan te vragen. U dient dan een rijbewijs aan te vragen in het land waar u woont.

Rijbewijzen worden in Duitsland uitgegeven door de Führerscheinstelle van het Strassenverkehrsamt. De procedure hiervoor verschilt per Kreis. Soms moet men het rijbewijs direct aanvragen bij het Strassenverkehrsamt, soms moet dit echter bij de gemeente waar de aanvrager woont. Woont u bijvoorbeeld in de Kreis Kleve, maar niet in de Stadt Kleve, dan dient u uw nieuwe rijbewijs aan te vragen in de gemeente waar u woont. Het nieuwe rijbewijs dient u vervolgens wel op te halen bij het Strassenverkehrsamt in Kleve.

De uitgifteperiode bedraagt ca 3 weken. Omdat de werkwijze per Kreis verschilt, is het zeker raadzaam tijdig te informeren bij de gemeente waar u woont of bij het Strassenverkehrsamt van uw Kreis om te vragen waar u het nieuwe rijbewijs dient aan te vragen. U ontvangt vervolgens een bevestiging per post als uw nieuwe rijbewijs voor u klaar ligt.

Hebt u 3 weken na de aanvraag nog niets gehoord, dan kan het zeker geen kwaad even te informeren bij het Strassenverkehrsamt.

Uw oude rijbewijs dient u achter te laten bij het Strassenverkehrsamt. Dit wordt teruggestuurd naar de RDW in Nederland.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…