Verzekeringen

Net als in Nederland dient u in Duitsland voor een aantal zaken een verzekering af te sluiten.

Ziektekostenverzekering

Als u in Duitsland woont, dient u zich aan te melden bij een Duitse “Krankenkasse” (ziekenfonds). Als u tevens in Duitsland gaat werken, valt u onder de verplichte Duitse zorgverzekering (“Krankenversicherung”). Zowel u als uw gezinsleden moeten worden ingeschreven bij een “Krankenkasse”. Als u in Nederland blijft werken, is de Duitse “Krankenkasse” een aanvullende verzekering naast de Nederlandse ziektekostenverzekering. Voor u zich bij een “Krankenkasse” kunt aanmelden, vraagt u bij uw Nederlandse zorgverzekeraar een E106-formulier aan. Met dit formulier kunt u zich aanmelden bij een “Krankenkasse” naar keuze.

Opstalverzekering/inboedelverzekering

Net als in Nederland dient u in Duitsland een opstalverzekering (“Gebäudeversicherung”) en een inboedelverzekering (“Hausratversicherung”) af te sluiten. De opstalverzekering is verplicht en wordt, anders dan in Nederland, in principe overgenomen van de verkoper. U kunt binnen 30 dagen na inschrijving in het Grundbuch aangeven dat u de verzekering wenst op te zeggen. Dit gebeurt dan per de eerstvolgende vervaldatum.

De waarde van de inboedel wordt bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters woonoppervlakte van de woning. De dekking omvat zaken als waterschade, brandschade, stormschade, hagel, vandalisme en inbraak. Ook kosten voor het opruimen na bijvoorbeeld stormschade en de hotelkosten worden vergoed.

U dient zelf zorg te dragen voor een correcte opgave van de waarde en zo onderverzekering te voorkomen.

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering

U bent in Duitsland verplicht een aansprakelijkheidsverzekering (“Haftpflichtversicherung”) af te sluiten. Normaal gesproken sluit u een verzekering af speciaal voor particulieren. Er zijn echter ook “Haftpflichtversicherungen” specifiek voor bepaalde beroepsgroepen, sporten en bijvoorbeeld voor een dierhouderij, om specifieke risico’s af te dekken.

In Duitsland kunt u sneller en voor grotere bedragen aansprakelijk worden gesteld indien u een geschil krijgt of een ander schade berokkent. Geschillen worden ook vaker voor het gerecht uitgevochten. Het is daarom absoluut aan te raden een rechtsbijstandsverzekering (“Rechtsschutzversicherung”) af te sluiten.

Autoverzekering

Als u naar Duitsland emigreert en uw auto meeneemt, is het wettelijk toegestaan nog een jaar met een Nederlands kenteken te blijven rijden. Of uw verzekeraar het hiermee eens is, is echter een tweede. Informeer bij uw verzekeraar wat het beleid is om te voorkomen dat u onverzekerd rondrijdt.

Vanaf het moment dat u in een auto met Duits kenteken rijdt, dient u een Duitse autoverzekering te hebben.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…