Algemene ouderdomswet (AOW)

Voor elk jaar dat u tussen uw 15e en 65e in Nederland hebt gewoond of gewerkt, bouwt u 2% van uw Nederlandse ouderdomspensioen (AOW) op. Dit pensioen is niet afhankelijk van het loon dat u verdiende (wat in Duitsland wel het geval is). Nederland kent vaste pensioenbedragen. Ieder jaar dat u niet verzekerd was in Nederland, gaat er 2% van dit pensioenbedrag af.

Hebt u ook in Duitsland gewerkt, dan was u die periode verzekerd bij de Duitse sociale verzekeringsinstelling (“Rentenversicherung”). In deze periode hebt u pensioen (“Rente”) opgebouwd. Als u 65 jaar wordt, krijgt u daarom ook een Duitse “Rente”. Hoe hoog die “Rente” is, hangt af van het loon dat u jaarlijks verdiende en het aantal jaren dat u verzekerd was.

Partner en kinderen zijn niet verzekerd!

De Nederlandse belastingplichtige blijft verzekerd voor de AOW. Echter, de niet werkende partner en de kinderen zijn hier niet meer voor verzekerd. De niet werkende partner kan binnen 1 jaar na vertrek een vrijwillige AOW-verzekering bij de SVB afsluiten.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…