Werkeloosheids Wet (WW)

Om recht te hebben op een WW-uitkering dient men woonachtig te zijn in Nederland. De uitkering kan dus niet worden meegenomen naar Duitsland. De Nederlandse werkgever van de belastingplichtige houdt WW-premie in op het loon, terwijl men geen recht heeft op een WW-uitkering. In deze situatie dient een uitkering aangevraagd te worden bij het Duitse “Arbeitsamt” in de woonplaats van belastingplichtige.

Naast de inschrijving bij het “Arbeitsamt” dient u zich in geval van werkeloosheid ook als werkzoekende bij een Nederlands arbeidsbureau te laten registreren.

Vanaf het moment dat u als emigrant een Duitse WW-uitkering ontvangt, wordt u in Duitsland belastingplichtig. Gevolg is dat u geen Nederlandse belastingaftrek geniet voor de hypotheekrente. Daarnaast is de hoogte en duur van de Duitse WW-uitkering lager en korter.

Auto

Vele voordelen

Als u naar Duitsland verhuist, zult u niet langer kunnen blijven rijden met uw voertuigen met Nederlands kenteken. Er zijn dan twee mogelijkheden…..

Lees meer…

Koopwoning

Andere regels

Bij de koop van een woning krijgt u te maken met de Duitse wet- en regelgeving. Als Nederlands burger is het al moeilijk om volledig op de hoogte te zijn van onze wet- en regelgeving, laat staan dat u bekend bent met de Duitse gang van zaken…

Lees meer…

Verhuizen

Een nieuwe omgeving

Verhuizen naar Duitsland? Dat doe je niet zomaar, ook al lijkt het zo dichtbij! Ook als u net over de grens gaat wonen, blijft het emigreren! Dat vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet u allemaal aan denken…

Lees meer…